design MoreCreative
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
Bezoeken

CBK Amsterdam
Oranje-Vrijstaatkade 71, 1093 KS Amsterdam
T 020 253 5456 E cbk@oost.amsterdam.nl

CBK is vrij toegankelijk van:

woensdag t/m vrijdag van 11 - 18 u
zaterdag van 11 - 17 u

Wij zijn gesloten op: zaterdag 5 mei & donderdag 10 mei

 

 

 

 

 

 

 

 

Alle activiteiten

Grachtenfestival: Niek Baar & Ben Kim

15 aug Grachtenfestival

Grachtenfestival: Niek Baar & Ben Kim

15 aug GrachtenfestivalCBK Amsterdam is dit jaar onderdeel van het Grachtenfestival met een concert van Niek Baar en Ben Kim.

Niek Baar ontroerde het publiek en de jury tijdens het prestigieuze Oskar Back Concours 2018 en werd uitgeroepen tot overtuigende winnaar van dit prestigieuze vioolconcours. Op het Grachtenfestival speelt hij drie vioolsonates samen met zijn vaste duopartner, pianist Ben Kim.

Op het programma staan drie sonates van Bach, Tartine en Beethoven, die binnen een periode van 90 jaar zijn geschreven. Tartini schreef deze sonate na een droom over de Duivel die deze melodie speelde nadat Tartini hem zijn viool moest afstaan. Het stuk is daarna in de 20e eeuw ‘omgedoopt’ tot een echt virtuoos stuk met een grotere pianopartij en soms zelfs orkestbegeleiding. Bijzonder aan de sonate in e van Bach voor viool en basso continuo is met name het eerste deel, dat eigenlijk een opgeschreven improvisatie; de viool improviseert en varieert, terwijl de piano het hele deel de zelfde toon speelt. Deze sonate wordt vrijwel nooit uitgevoerd; Niek en Ben willen je ook dichterbij deze onbekende muziek van Bach brengen. De Kreutzer-sonate van Beethoven uit 1803 is zijn grootste sonate voor viool en piano. Beethoven schreef deze sonate in eerste instantie voor een toenmalige vriend van hem; de half Pools en half Indische violist Polgreen. Polgreen vond deze sonate onspeelbaar en heeft hem na de première met Beethoven aan de piano ook nooit meer uitgevoerd. Toen Polgreen en Beethoven na afloop van deze première nog samen een drankje deden en Polgreen een vrouw beledigde die een goede vriendin van Beethoven bleek te zijn, was Beethoven zo beledigd dat hij de sonate opdroeg aan een andere goede vriend en violist van hem: Rodolphe Kreutzer.