design MoreCreative
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
Bezoeken

CBK Amsterdam
Oranje-Vrijstaatkade 71, 1093 KS Amsterdam
T 020 253 5456 E cbk@oost.amsterdam.nl

CBK is vrij toegankelijk van:

woensdag t/m zaterdag van 11 - 17 uur
donderdag van 11 - 20 uur

 

 

 

 

Alle activiteiten

Van Daguerreotypie tot digitale fotografie

02 feb t/m 25 mrt Fototentoonstelling

In het teken van fotografie in het digitale tijdperk

02 feb t/m 25 mrt Fototentoonstelling

24H Oost

11 mrt rondleidingen en workshops fotografie

Vrije Vleugel

25 mrt Het Amsterdams Pianokollektief

Huis met een verhaal

15 apr t/m 06 mei educatief project
  • Slide Right
  • Slide Left
  • Slideshow Image Counter

Leerlingen van drie basisscholen, De Kraal, De Kaap en De Kraanvogel presenteren op de entresol hun onderzoek naar de oorspronkelijke Joodse bewoners van de Transvaalbuurt. Kunstenaarscollectief A world of Bliss is voor de derde opeenvolgende keer verantwoordelijk voor het concept en heeft de werkboekjes en de tentoonstelling op een sprankelende en uitnodigende manier vormgegeven. Elke leerling heeft het verhaal en gezicht van de bewoners van een huis in hun buurt zichtbaar gemaakt.  

Huis met een verhaal
Zoals in iedere buurt hebben huizen een verhaal. Verhalen over hun vroegere bewoners, over hoe ze leefden en wat ze meemaakten. Verhalen voor de bewoners van nu, zodat we meer van onze buurt en het verleden begrijpen. De huizen aan de Tugelaweg en andere woningen in de Transvaalbuurt hebben zo'n verhaal. Een verhaal over de Joodse geschiedenis van de buurt. De Tentoonstelling presenteert onderzoek naar de oorspronkelijke bewoners, veelal Joodse arbeiders, die in het begin van de 20e eeuw een naar die maatstaven zeer moderne woning betrokken. De meeste van deze bewoners hebben de nazivervolging niet overleefd.

Educatief project
De renovatie en nieuwbouw aan de Tugelaweg was voor Ymere aanleiding om samen met het Joods Cultureel Kwartier een educatief project te starten om kinderen uit de buurt kennis te laten maken met de geschiedenis van de buurt waarin ze wonen. Voor het derde achtereenvolgende jaar zijn in een serie van zes lessen 68 leerlingen uit groep 7 en 8 van basisscholen De Kraal, De Kaap en De Kraanvogel op zoek gegaan naar verhalen over de Joodse geschiedenis van de Tugelawegblokken en de Transvaalbuurt. De leerlingen hebben het Joods Digitaal Monument geraadpleegd, onder begeleiding van een gids een buurtwandeling gemaakt, een oud buurtbewoonster gesproken, de buurt gefotografeerd en hebben een bezoek gebracht aan het Joods Historisch Museum en de Hollandsche Schouwburg. Van hun lessen, ontdekkingen en activiteiten hebben de leerlingen bijzondere boekjes gemaakt die in de tentoonstelling te zien zijn.